Boeken boeken boeken ….

Facebook

Op 16 oktober werden wij ondergedompeld in een boekenbad.

Onze pedagogische studiedag werd gegeven door Daniëlle Daniëls. Zij heeft een rijke ervaring als onderwijzeres, boekenjuf, remedial teacher, procesbegeleider van kinderen en adolescenten met leesproblemen. Zij heeft heel wat expertise opgebouwd om kinderen, leerkrachten, studenten, ouders en onthaalgezinnen te stimuleren tot voorlezen en lezen. De laatste jaren geeft ze vorming aan leerkrachten KO, LO en BuBO in Hogescholen, vormingscentra en tijdens pedagogische studiedagen.
boekenjuf_2015Daniëlle zetelt in de jury van de Beste Boekenjuf/meester (waar onze juf Christel en An vorig jaar ook bij de 4 beste boekenjuf fotoboekenjuffen genomineerd waren) en geeft advies aan kinderboekenuitgeverijen.

Om het album van ‘de boekenjuf’ te bekijken: klik op de foto.

 

Vanaf dan is elke klas gestart met ‘kwartiermakers’ logopng-150x150

Maar ondertussen werden er nog heel wat extra leeskansen gecreëerd, creatieve opdrachten met boeken gedaan, uitgewerkte bib-bezoeken , ….

Op deze pagina willen wij jullie graag op de hoogte houden van al onze ‘boekenactiviteiten’.

Klas 1: Lezen

maart 2016

Nu wij al goed kunnen lezen, lezen wij ook aan elkaar voor!
Klik hiernaast om de foto’s te bekijken!

Klas 6: surprise-boeken

januari 2016

Donderdag 21 januari zijn we na school vertrokken naar de bib van Ranst.

We hebben eerst wel een kleine tussenstop gemaakt bij het huis van meester Patrick .Daar hebben we overheerlijke frietjes met curryworst gegeten met een lekker drankje erbij.

surpriseboeken 6 1516 (4)

Nadien zijn we met vijf te voet vertrokken naar de bib. We kwamen aan in de bib en hebben eerst de oude boeken ingeleverd. Nadien hebben we aan de hand van papiertjes die we in de klas hebben ingevuld een passend boek voor een klasgenoot gekozen. Als we voor iedereen een boek hadden gevonden, hebben we ook nog een paar andere leuke boeken gezocht. Na een uur in de bib rond te hebben rondgelopen, hebben we alle boeken gescand. Daarna heeft meester Patrick ons allemaal aan ons huis afgezet. De dag erna hebben we de boeken ingepakt. Wat later hebben we de boeken persoonlijk aan iedereen afgeven. Voor zo ver wij het weten waren ze er allemaal blij met!

Ps: herhaling vatbaar!! (:

Marie, Eline, Bo, Elien en meester Patrick!

Klas 1: Voorlezen

januari ’16

leesberen 2016 (2)

 

Wij vinden voorlezen voor onze “leesbeertjes” echt gezellig !

 

Klas 4 :B(r)oekzakken

januari ’16

4 b(r)oekzakken 16 (04) (Kopie)Vorig jaar maakten we in klas 4 (thema afval) van oude palletten enkele handige boekenrekken. Dit jaar kwam zorgjuf Ann met een schitterend en kosteloos idee aanzetten dat weer prima paste in ons W.O.-thema. Een oude jeans kan je snel upcyclen tot een toffe draagtas. De zorgklas werd omgetoverd tot naaiatelier. Enkele bereidwillige ouders staken met plezier een creatief handje toe. Er werd gemeten, geknipt, gestikt, geplakt, verfraaid… en niet veel later hingen de gepimpte b(r)oekzakken goed gevuld aan onze lessenaars. Deze praktische en sterke zakken zijn een aanwinst! Klik op de foto om het naaiatelier binnen te gaan. Zelf aan de slag? De ‘oude’ K3 toont je hoe het werkt:

Klas 4: Kwartiermakers

Januari ’16

4 KWARTIERMAKERS 15-16 (1)In klas vier valt ‘kwartiermakers’ erg in de smaak. Het kwartiertje vrij lezen is ondertussen routine en hoort bij een geslaagde schooldag. Voor de speeltijd leggen we onze boeken klaar, na de speeltijd nemen we ze meteen mee naar één van onze knusse leesplekjes in de klas. Stt… hier wordt gelezen!

Klas 6: Lezen? Lezen? Lezen!!!

December 2015
lezen klas 6 1516 (4)Ongeveer één maand geleden stelde de meester 7 genres voor aan de klas: strips, gedichten, leesboeken, tijdschriften, informatieve boeken, …. Toen zijn we ook begonnen met kwartiermakers, dat betekent dat we elke dag 15 minuutjes lezen (in een zelf gekozen boek).

Donderdag 26/11 gingen 4 leerlingen, na school met de meester naar de bib in Ranst. Eerst aten ze frietjes en dan vulden ze enkele bakken met leuke, spannende en grappige boeken, strips en veel meer om te lezen.

We hebben ook geknutseld over boeken, we maakten een collage over ons lievelingsgenre. Ze zijn allemaal heel mooi geworden.

Ondertussen timmerde onze meester nog een boekenrek en bouwden we een gezellig leeshoekje.

Lezen is fun !!!

Reporter: Laura

Klas 4: Gelukkig is dit geen geurboek!

December 2015
Voorlezen Mr. Stink (Kopie)
Deze week stond Mr. Stink van David Walliams in de kijker. Men beweert dat deze Engelse schrijver de nieuwe ‘Roald Dahl’ is. We bekeken het boek van onder tot boven. Wie is de auteur? Wie illustreert het boek? Aan de hand van het kaft kwamen we al heel wat te weten. Juf las een hoofdstukje voor. Daarna mochten we zelf verder lezen. Na enkele hoofdstukjes gingen we in groepjes praten over de personages: Wat vind jij van Mr. Stink? Hoe zit het met de eetgewoontes van de familie? Wat weet je nu over Chloe? Heeft Annabel een leuk leven? Tot slot maakten we een woordveld rond de twee hoofdpersonages. Klik op de foto en je ziet ons in actie. 


Toneellezen klas 4

December 2015

toneellezen klas 4 voor 2 (4)Omdat wij zo gebeten waren door het voorleesvirus  (zie wat verder op deze pagina!) oefenden wij nog een verhaal in tijdens de doorschuifgroepen bij juf Ann! Dit mochten we tijdens de kerstperiode in klas 2, 3, 5 en 6 gaan voorlezen.

Klik op de toneellezers om de foto’s te bekijken!


 

Ik lees voor jou!

November-december 2015

 

boeklegger 001

Voorlezen komt VOOR lezen. Geef kleur aan deze boekenlegger en schenk hem aan iemand met de uitnodiging om voor jou te lezen. Of lees jij liever zelf voor? Stuur ons een foto van jullie gezellig samenzijn. Dit kan nog tot 11 december. We belonen drie deelnemers met een kleine verrassing. Geniet ervan!

Elise (Kopie)
Klik op de voorlees-ster hiernaast om alle ‘inzendingen’ te bekijken!
 –
….en de winnaars zijn …

Klas 4

November 2015

Boeken die helpen: Elena vertelt

4 Een tijger voor Lotte 15 (10) (Kopie)“Tijdens mijn laatste onderzoek zei de specialist dat ik symptomen van Astma heb. Ik kan minder goed ademen tijdens tikkertje, turnen, enz… Juf Christel ging op zoek naar een boek over allergie en astma. Ik las ‘Een tijger voor Lotte’. Het leek alsof het boek over mij ging. Samen met zorgjuf Ann maakte ik een PowerPoint met de weetjes uit het boek. Juf Christel scande de prenten van het verhaal in voor het digibord en we lazen het boek samen voor. Daarna deed ik met de PowerPoint een hele toffe spreekbeurt voor mijn klasgenootjes.” 


 

Zorgklas:

Oktober-november 2015

Tijdens de doorschuifgroepen bij juf Ann oefenden de leerlingen van klas 4  ‘toneellezen’.toneellezen (4)

Toneellezen, ook wel theaterlezen genoemd, is een nieuwe vorm van lezen. De leestekst ziet eruit als een toneelscript waarbij personages elkaar afwisselen. De teksten worden dus met meerdere kinderen gelezen, waarbij iedereen een rol voor zijn/haar rekening neemt. Deze manier van lezen bevordert het leesplezier en het oefenen van lezen met intonatie.

Om het extra leuk voor de leerlingen te maken, werden ze door juf Ann uitgedaagd om een ‘eigen’ CD te maken. Hierop lezen zij het verhaal/toneel voor dat zij vooraf goed oefenden.
Ze maakten ook een ‘promo-filmpje’ om de andere klassen warm te maken om hun verhaal te beluisteren of om samen te lezen met het boekje.
Klik hiernaast om hun promo-filmpje te bekijken.
ali baba

Klas 2:

Met de lijnbus naar de bib van Ranst

bib ranst (17)Het werd een leuke en leerrijke uitstap.

Bedankt, Ils ! We komen zeker nog eens langs !


Klas 5:

5 leesproject deel 1 (2)

Ook in het 5de werden we gebeten door de leesmicrobe.
Om erin te komen deden we de boekendans.
We maakten kennis met boeken van de andere kinderen van de klas en
misschien zullen we die ook nog lezen tijdens ons leesproject.
 5 bib (8)
 De volgende stap was een bezoek aan de bibliotheek van Ranst.
We trokken er met de bus naar toe.
In de bib kozen we elk een prentenboek, een strip, een leesboek en een weetjesboek.  We vulden onze zakjes met leesvoer voor de komende week.
5 leesproject deel 3 (7)
We zijn er klaar voor om onze vangst te ‘verorberen’.
Na een ‘geschikt’ plekje te hebben gekozen konden we eindelijk genieten van onze boeken.
Dit doen we vanaf nu elke dag een kwartier!

Klas 3:

Kwartiermakers

2015-9-3- 3 kwartiermakers (7) (Kopie)Vanaf dit schooljaar zet onze school sterk in op lezen en dan vooral leesplezier.
We lezen in onze klas elke dag een kwartier in een boekje, strip, tijdschrift, weetjesboek of…
Hoe en waar we dit doen kan je zien op de volgende foto’s.

Bib bezoek

2015-10-26 BIBBEZOEK (11) (Kopie)Op maandag 26 oktober ging klas 3 op stap met het openbaar vervoer. Ze bezochten de openbare bibliotheek van Ranst.
In de bib maakte Ils ons wegwijs tussen de vele gangen. Ze legde uit wat en hoe je hier boeken kunt komen lenen.
Velen onder ons brachten al eens een bezoekje aan de grote bib, maar voor enkelen was het toch de eerste keer.Na de uitleg kregen we de kans om zelf 2 boeken uit te kiezen, die we dan mee naar huis mochten nemen. De keuze van het juiste boek bleek voor sommigen héél moeilijk. Daarna konden we nog even lezen in onze nieuwe aanwinst en las Ils nog een verhaal voor over ‘De man in de wolken’.
Facebook