Voor de derde keer op rij kregen de leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar de kans om zich te verdiepen in De Nederhinne, de Merovingers, het fort, de kerk of Czagani. In kleine groepen konden ze heel wat ontdekken en ondervinden hoe het vroeger was.
Kerk
De kerkgroep ging ook dit jaar op ontdekkingstocht en zoomde in op het Zilveren Orgel. In de voetsporen van Jules Persijn volgden zij ook zijn nalatenschap in ons dorp. Bomma Rita, onze ervaringsdeskundige, vertelt jullie er graag meer over. Klik hier om het filmpje te bekijken.
Czagani
Dag 1:
We kookten dagelijkse kost van vroeger. Daarbij maakten we gebruik van vergeten groenten.
Wat stond er zoal op ons buffet?
Groentesoep met balletjes, frikadellen met pruimenspijs, Brusselse wafels, taart met pompoen en pastinaak, balletjes in tomatensaus, chips van vergeten groenten. Nadien smulden we het samen met oma/opa op. Smakelijk!
Dag 2:
Aan de hand van het schilderij van Pieter Breughel maakten we kennis met heel wat spelletjes. Weet je trouwens dat er wel 80 op het schilderij te vinden zijn? We speelden er ook enkele na: haasje over, paardje rijden, gazetteke klop, bikkelen,…
Nadien trokken we richting Czagani om samen met de bewoners nog andere spelletjes te spelen zoals sjoelbak, klimbak, ringwerpen, …
We maakten er een wedstrijdje van. Dat was wel spannend!
Dag 3:
Eigenlijk moeten we niet ver zoeken als we het over oude liedjes hebben. ‘Altijd is Kortjakje ziek’ is al van de 18de eeuw en ‘Al die willen te kap’ren varen’ is ook al heel oud. Maar er zijn er nog veel meer en die hebben we samen met de mensen van het rusthuis gezongen. We deden voor hen ook een mini-optreden met een dansje en het Sleutellied. Het was er een leuke boel.
Merovingers
Tijdens ons jaarlijks erfgoedproject ‘Buurten met erfgoed’ trok een prettig gemixte expertgroep Merovingers (4-5-6) onder leiding van juf Christel opnieuw op ontdekkingstocht. We namen het Merovingisch grafveld in Broechem weer onder de loep. Benieuwd naar onze activiteiten tijdens deze 3 erfgoedwoensdagen? Het filmpje neemt je in vogelvlucht mee doorheen de tijd.