MOS 09-10

Facebook

Inleiding

Dit mosjaar werd een allegaartje van verschillende MOS-thema’s. Voor ENERGIE en BIODIVERSITEIT werden klas 4 en 6 de trekkersklassen. Zij deden een tentoonstelling voor de ganse school en daarbuiten.  Juf Christel en de Groene Ridders verdiepten zich verder in het thema AFVAL en ontwierpen een duurzaam en doordacht afvalstraatje. Klas 4 won voor de tweede keer op een rij POOL IN SCHOOL (ja, ja… alweer met Dixi Dansercoer) en dankzij de overtuigingskracht van onze Groene Ridders, werd GLS De Sleutel de enige echte MOS-AMBASSADEUR van de Provincie Antwerpen. Zo sleepten we ook een bezoek van Marc De Bel in de wacht.  Als kers op taart haalden we ook onze eerste GROENE VLAG binnen. Hieronder kan je fotomateriaal terugvinden van al deze groene projecten.

 

 

ENERGIE 

Klas 6 test in september 2009 de ‘energiekoffer’ uit voor PIME. Wil je weten hoe dat ging? Klik dan op de foto hiernaast.

 

 

Klas 4 ontwerpt in februari handige wijzers om CO2-vriendelijk te rijden en te winkelen. We schrijven een brief naar Herman Van Rompaey en krijgen antwoord!   Klik hier om de foto’s te bekijken.

 

BIODIVERSITEIT

Klas 4 houdt in oktober 2009 een tentoonstelling. Ze willen aan de anderen tonen dat er zoveel verschillende soorten schelpen bestaan over gans de wereld! Dat is niet mis! Klik op de foto hiernaast.

 

Ze brengen tevens de biodiversiteit op onze school in kaart als echte biospeurders. Verbazingwekkend hoeveel diertjes en plantjes zich toch een weg banen tussen spleten en stenen. Verder was er ook nog het paddenmysterie… ;-).  Foto’s vind je hier.

 

Klas 6 speelt het biodiversiteitspel en houdt in mei 2010 een knappe tentoonstelling in verband met de verschillende activiteiten die ze hieromtrent deden in hun klas.   Klik hier om de foto’s te bekijken.

 

 

MOSTROFEE

Onze school dingt in september 2009 mee naar het MOS- ambassadeurschap van de Provincie Antwerpen! Een selectie Groene Ridders, Juf Christel en Juf Suzan vertegenwoordigen onze school met verve. En de winnaar is… GLS De Sleutel van Broechem!

 

 

 

Op 20 januari 2010 worden we in de bloemetjes gezet. Marc De Bel komt naar onze school praten met de Groene Ridders.

 

Ook in de pers verschijnen enkele artikels.

 

 

POOL IN SCHOOL

Enkele maanden volgen ze in klas 4 de ervaringen van hun favoriete weerman aan de Zuidpool nl. Marco Zuidpolo (cfr vorige editie). Hij kampeert tijdens ‘de Antarctische zomer’ in zijn tentje op het poolijs om weersvoorspellingen te doen. In expertgroepen onderzoeken ze het weer en de klimaatverandering. Ook Professor Beyens komt een lezing geven. We leren er ook heel over de dieren die al dan niet in deze biotoop kunnen overleven. In maart valt het verdict. Broechem wint opnieuw deze wedstrijd. Benieuwd naar onze experimenten? klik hier!

Omdat we vorig jaar Dixie Dansercoer mochten ontvangen op onze school, schenkt klas 4 hem weg aan de school die als tweede eindigde. Als eregasten werden we bij hen ontvangen. Allen naar Lovendegem, met het openbaar vervoer.

 

 

 

Wat een fijne ontvangst en ervaring! Ook de pers was ter plaatse.

AFVALSTRAATJE

Tijdens een brainstormvergadering laten de Groene Ridders het ideeën regenen in hun hoofd. De ganse schoolpopulatie (leerlingen en personeel) wordt bevraagd over het huidige systeem. Wat kan beter, wat kan anders, wat kan handiger, wat kan milieuvriendelijker? Ook met de externen (o.a. BEBAT, verzamelactie drankflesdoppen voor het goede doel) wordt rekening gehouden. Na meetwerk, opzoekwerk, het doorbladeren van de catalogi op zoek naar de geschikte containers wordt een offerte opgesteld door het MOS-team. Met dit plan trekken we naar het gemeentehuis voor een vergaderlunch. Daar wordt aandachtig naar ons geluisterd.

 

 

 

Groen licht! Ons materiaal wordt besteld. In april mogen we het ophalen. Omdat we echte doe-het-zelvers zijn, halen de Groene Ridders het materiaal zelf op aan het gemeentehuis. Rest ons nog een mooi bord te maken om het afvalstraatje een plek te geven. Hiervoor danken we in het bijzonder Juf Suzan die haar creatieve handen graag ter beschikking stelt voor het MOS-team.

 

 

Eind april was het zover. Tine Muysondt opent het afvalstraatje. De dag wordt opgeluisterd met o.a. sorteerestafettes en een zelfgeschreven toneeltje met een duidelijke boodschap: Wie slim is sorteert, wie nog slimmer is… voorkomt!

 

 

 

 

GROENE VLAG

In mei 2010 mochten we onze eerste Groene Vlag ontvangen uit de handen van de Boeboeks van Mark De Bel. Een mooie afsluiter van een zeer gevuld MOS-jaar.

 

 

Facebook