MOS 14-15

Facebook

En of ze groeien !

In klas 1, 2 en 3 wordt naar hartenlust geplant, gezaaid en gegoten. Elke dag zie je de kinderen hun toekomstige oogst in de gaten houden. Ondertussen werd er actief geleerd over het kiemen van zaden en  konden de leerlingen ook ervaren dat er heel wat verschillende zaden bestaan. Zeg maar van boon tot mangopit. Ook de rekentulpen zijn ondertussen verschenen en gecontroleerd. Drie + twee is …. vier? Tja… dat is er dan eentje te weinig. Daar zal een lui bolletje tussen gezeten hebben. Een waterbadje werd versierd om het hemelwater op te vangen. Daarmee worden de plantjes nu vertroeteld. We dromen al een beetje van een regenzuil aan de regenpijp. Dat plannetje gaan we laten rijpen. Wil je mee volgen of we het ‘golden ticket’ kunnen verdienen? Dat kan op volgende link http://www.ziezegroeien.be/schools/gemeentelijke-lagere-school-de-sleutel.

 

Zie ze groeien!

Toen de aangevraagde groeikoffer van ‘Zie ze groeien’ arriveerde in een plantencentrum in de buurt, zag MOS-juf Christel tal van actieve mogelijkheden om met de hulp van de Groene Ridders het ‘gouden ticket’ bij elkaar te sparen dat ons volgend schooljaar voor elke klas een gratis groeikoffer zal opleveren. De juffen van de onderbouw zagen wel heil in een kweekbak op poten. Zo zouden die zaadjes uit de koffer en het nodig plantgoed op kinderhoogte vertroeteld kunnen worden door hun leerlingen. De vergadering van 21 april stond dan ook volledig in het teken van het ‘Zie ze groeien’ project. De taken werden verdeeld en de groepjes gingen aan de slag : kweektafels monteren en plant- en zaaiklaar maken, via een poppenspel de adoptie van de mezenhokjes voorbereiden, onze vlinderkroeg en bijeenparadijs uitbreiden met twee kleine bloemenveldjes. De zon werkte goed mee en dat kunnen we ook zeggen van opa Dre en opa Juul die een handje toestaken bij het monteren van de kweektafels (vegtrug). Merci daarvoor! Klas 1,2 en 3 hou die zaaihandjes maar klaar!

Leerpad in voorbereiding

Tijdens onze tweede vergadering (januari) ging onze aandacht naar het afwerken van de mezenkastjes. We herhaalden de richtlijnen om de hokjes een goede plek te geven. Met die kennis zochten we op ons schoolplan de meest geschikte plaatsen uit. Hoe gaan we dit allemaal aan de andere leerlingen vertellen? Eventjes brainstormen. We zullen, tijdens de vergadering in februari, een interactief leerpad uitwerken. We gaan op zoek naar vrijwilligers om samen met ons de kastjes stevig op te hangen.

Mezenkastjes en zwammetjes

Vandaag ging onze eerste groene riddervergadering door. We ontdekten de 10 tips om succesvol vogelkastjes op te hangen. Daarna timmerden we een aantal mezenkastjes in elkaar. Deze zullen we ophangen in onze school. Tijdens het wieden onder de haag ontdekten we enkele zwammetjes: het bleke nestzwammetje (net een nestje met eitjes) en bruine bekerzwammetjes. Wat zit de natuur toch knap in elkaar!
 
Facebook