Vogeltjesklas

Facebook

Met de trein naar…

Wat een leuke uitstap met de trein. Enkele ouders/grootouders brachten ons naar het station van Lier om van daaruit de trein te nemen naar het station van Nijlen.Voor we de trein opgingen brachten we nog eerst een bezoekje aan de vertrekhal van het station van Lier. Daarna stapten we naar het juiste perron om de trein te nemen.Wat ging die snel zeg …Jammer dat het maar een kort ritje met de trein was .. volgende keer graag een langere 🙂Dankjewel om ons te vervoeren lieve ouders en grootouders!

Voertuigen

Een bezoekje aan de fietswinkel De Beuckeleer was de start van ons thema rond voertuigen. De fietsenmaker Patrick vertelde ons meer over het oppompen van een platte band, wat hij doet wanneer onze fiets wordt binnengebracht voor onderhoud, hoe we veilig kunnen fietsen, wat het verschil is tussen een gewone fiets en een elektrische, … zijn werknemers toonden ons wat een job als fietsenmaker inhoudt en dat vonden wij wel héél interessant. Danku lieve fietsenmaker van Broechem.We mochten ook zelf onze fiets meebrengen naar school om ons te wagen aan het fietsenparcours op school. Echte verkeerslichten zorgden ervoor dat we op tijd moesten stoppen om de juffen te laten oversteken. 🙂 Uiteraard hebben we ook héél wat in ons klas gedaan rond ons nieuwe thema. Uitprikken, autobanen leggen, schrijfpatronen, een telspel, patroonblokken, woordkaarten vormen, … het hoorde er allemaal bij!

Gezelschapsspelletjeswoendag van maart:

Dankjewel om er opnieuw een gezellig en fijn spelletjesuur van te maken!

Papa-dag

Het weer kon ons niet tegenhouden om er een fijne papa-dag van te maken! Zo gezegd … zo gedaan …Wat hebben we genoten van een extra dagje met onze papa’s.Dankjewel voor de talrijke opkomst!

Thema: Afval

De vogeltjes gingen met de juffen op bezoek in het recyclagepark van Ranst.
We hadden het recyclagepark helemaal voor ons klasje alleen… heerlijk om zo de  verschillende sorteercontainers te ontdekken waarover we leerden in de klas!  Nadien richtten we ons eigen recyclagepark in onze klas in waar we naar hartelust konden sorteren!
Ook op de speelplaats oefenden we om ons afval in de juiste afvalbak te deponeren.
Afval en kranten recycleerden we in de vorm van leuke knutsels!
PMD en GFT heeft voor ons geen geheimen meer! 😉

Thema: Ziek

Na de kerstvakantie gingen de vogeltjes van start met de letter van de week.Samen met de letterdief speuren we wekelijks naar een nieuwe letter.Fijn om te zien hoeveel kinderen er thuis meezoeken naar afbeeldingen beginnend met een specifieke letter voor in onze letterpot!We gingen in ons thema ziek zijn aan de slag als echte apothekers en maakten pilletjes van klei die we schilderden voor in onze klasapotheek.We gingen ook met pipetten en gekleurde genezende letterdruppels aan het werk.We richtten naast een klasapotheek ook een dokterspraktijk in waar heel wat recepten werden voorgeschreven. 😉We knutselden een stethoscoop en een dokterstas.In de luisterhoek konden we luisteren naar de grappige pleisterliedjes van kapitein Winokio.En nog vééél meer… kijk maar mee…

Dokter op bezoek

Donderdag 26 januari kwam het moeke van Felix op bezoek in onze Vogeltjesklas. 
Dat was niet zo gek want Felix zijn moeke is dokter van beroep. 
Dokter May had een grote dokterskoffer met daarin verschillende spullen die ze gebruikt bij zieke patiënten. 
Héél wat spullen kenden we al van doorheen ons thema. Het was fijn om deze doktersspullen ook eens in het echt te zien. 
 
Dokter May vertelde ons waarvoor ze de stethoscoop, otoscoop, bloeddrukmeter, … gebruikt. 
Daarna mochten enkele kleuters patiënt spelen en deed dokter May voor hoe je de verschillende spullen kan gebruiken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Op het einde had dokter May nog een hele fijne verrassing … alle vogels kregen een spuitje cadeau! 
Gelukkig waren dit spuitjes om mee te spelen … Fieuw! 🙂
 
Een grote dankjewel lieve dokter May voor dit leerrijke bezoekje aan onze Vogeltjesklas! 

Bij de apotheek

Wat was het fijn en super interessant om op bezoek te komen in de apotheek van de mama van Chi Lou & Lau Ming!We werden ontzettend vriendelijk verwelkomd en mochten mee een kijkje nemen achter de toonbank.
De apotheker scande het doktersvoorschrift dat de juf had meegekregen van de dokter.  Zo kon de apotheker de juiste gebruiksvoorschriften afprinten op etiketjes.  We mochten eens gaan kijken naar de speciale apothekersweegschalen.  Daarna mochten we mee poeder bereiden om de capsules te vullen in het capsule apparaat.  We leerden ook doosjes vouwen om tubes zalf te verpakken.  We zagen hoe een tube zalf wordt gevuld en daarna met een tube sluittang wordt afgesloten.  Op het einde mochten we ons doosje, enkele zelfgemaakte capsules en een suppo als aandenken mee naar huis nemen!  Wauw, dit was echt een heel leerrijk uitstapje!  Dikke dankjewel apotheek Van den Broeck!

Kerst

We leefden in de vogeltjesklas de laatste weken van het 1e trimester gezellig toe naar kerst!We knutselden:-een wintermuts om de ramen aan de straatkant te versieren.-kerstkaartjes voor de bewoners van WZC Czagani.
-onze eigen creatie van een kerstboom
-een kerstman die vastzat in de schoorsteen met verf, watten en blinkende sterren.-een glitterfototoestel waarmee we fotootjes konden ‘klikken’ bij het opzeggen van onze nieuwjaarsbrief.
-een sneeuwvlokjeskroon om nog beter ons sneeuwvlokjesliedje voor de (groot)ouders te kunnen zingen!We verkleedden ons als kerstmannetje/kerstvrouwtje en versierden naar hartenlust maar liefst de 2 kerstbomen in onze klas met de kerstversiering die we in onze klaskerstwinkel konden gaan kopen.We kregen ‘onverwacht’ bezoek van politieagente Ingrid die op zoek was naar Mammoe, de knuffel van Billie…Een verrassend interactieve en fantasierijke voorstelling over hechting, vriendschap, gemis en loslaten!We vierden juf Maya haar verjaardag in de klas met sterrencakejes en chocomelk.Wat heerlijk… heel de klas versierd met vosjes!We genoten van heerlijk Krullenbol voorbereidend schrijven.  De jongsten oefenden op het schrijven van driehoeken (kerstbomen) en de oudste kleuters oefenden op het schrijven van lussen (kerstboomslingers).Uiteraard oefenden we ook nog hard het opzeggen onze nieuwjaarsbrief alsook ons winters liedje voor de (groot)ouders.

Gezelschapsspelletjeswoensdag

Wij worden bakkers 2.0 😉

Nog een aantal leuke aanvullingen op het thema “Wij worden bakkers” bij de vogeltjes…We richtten een heuse bakkerswinkel in met zelfgebakken broodjes, koekjes, krakelingen, croissants, taartjes gemaakt uit zoutdeeg.We gingen helemaal op in ons rollenspel bij het bereiden van allerlei brood en gebak in onze bakkerij dat werd gebakken in onze zelfgemaakte oven.We bakten zandtaartjes van kinetisch zand en versierden deze naar hartelust met kaarsjes en andere versieringen.We lieten onze fantasie de vrije loop en maakten mandalataarten met loose parts allerhande.We versierden taarten met slagroomspuiten (scheerschuim 😉).We knipten en lijmden een echte bakkersmuts.We bakten brood met de broodmachine en genoten van de overheerlijke verse geur en smaak van vers gebakken brood.We typten allerlei bakkerswoorden op de computer.We deden een superleuke kneed- en bak yogales.We knutselden een taartenslinger en lieten een gepersonaliseerd deegrolletje maken om “La Matisserie” te bedanken voor een geweldig bezoek.Wat hebben we genoten van dit heerlijke thema!

Bezoek aan de molen van Oelegem

Donderdag 1 december deden wij een superleuke uitstap naar de molen van Oelegem.Een welgemeende diiiiikke dankjewel aan onze chauffeurs om deze uitstap mogelijk te maken!!We bezochten zowel de meelzolder als de steenzolder.Op de meelzolder mochten we om beurten graan malen met twee gietijzeren handmolens alsook met een kweern.Toen gingen we de trap op naar de steenzolder.Daar mochten we om beurten aan het touw trekken waardoor ons vriendje op de meelzak de lucht in ging!Ook mochten we een kijkje nemen in het bakhuis, waar het houtvuur in de oven gezellig brandde!Daar maakten we deeg en bakten we ons eigen broodje!Tot slot mochten we op de steenzolder genieten van een kamishibai verhaal over de molenmuis.
Dankjewel molenaars!  Wij vonden het steengoed!

 

en draaien aan een kweern:

Wij worden bakpieten

Na ons bakkerijbezoek richtten we in onze klas een pietenbakkerij en een bakkerswinkel in, waar prachtig rollenspel tot stand kwam.
Verder bakten we ook mandala-taarten met loose parts op de lichtbak, deden we een telspel met gekleurde sprinkels op cupcakes, gingen we op yoga-avontuur naar de bakkerij en speelden we zelf poppenkast.

 
Onze bakpieten hebben hard gewerkt in de pietenbakkerij: pepernoten, speculaas, chocolade letters, … al deze lekkernijen passeerden vlot de revue.We verkleedden ons graag als Sint en piet zodat al dat lekkers vlot kon worden verkocht in de bakkerswinkel en vervolgens royaal kon worden uitgedeeld in de klas aan alle hard werkende en spelende kinderen.Ook als theaterpieten beleefden we heel wat spannende avonturen!We stempelden een mijterkroon, leerden Sinterklaas tekenen met een stappenplan en knutselden een heuse bakpiet met een pepernotenschortje.
We zetten elk onze goed gevulde schoen en vonden gelukkig heel wat lekkers de volgende ochtend.  En we kregen een suuuperleuk poppenhuis van de Sint cadeau met heel wat leuke meubeltjes.  De Sint bracht ook een grote houten regenboog waar we heel wat creatief bouwplezier aan zullen beleven…  Danku Sinterklaasje!

Naar de bakker

Vorige week lagen er in onze klas bakkerskleren en een briefje van Bakker Boris… Hij was een beetje in de war en vroeg ons raad, dus trokken wij naar de bakker in het dorp! 
Daar werden we omgetoverd en opgeleid tot échte bakkertjes! We leerden op een ambachtelijke manier deeg maken en kneden, rolden zelf onze eigen sandwiches, staken lekkere zandkoekjes met mooie vormpjes uit en zagen allerlei machines aan het werk!
We kregen elk een zakje van onze zelfgebakken sandwiches en koekjes mee naar huis!
 
Een heerlijk warme ontvangst bij de warme bakker!
Dankjulliewel, Mathias en Laure van La Matisserie voor deze fijne, lekkere en leerrijke voormiddag voor onze vogeltjesklas!
 

 

Grootouderfeest

Afgelopen woensdag namen onze kleutertjes hun lieve grootouders mee naar “de jaren stillekes”. De turnzaal werd door DJ Balthazar Boma omgetoverd tot een echte danszaal. De uiltjes en vogeltjes toonden hun danskunsten op muziek van vroeger, en konden nadien ook samen met hun grootouders een “danske placeren”. De dansvloer geraakte al snel gezellig gevuld en ook de Championettes waren van de partij. 
De kleuters verrasten hun lieve grootouders nog met een mooi / lekker zelfgemaakt cadeautje bij een bezoekje aan de klasjes en konden nadien gezellig samen huiswaarts keren.

Zorgen voor de natuur… en onze grootouders ❤️❤️❤️

De afgelopen weken kleurden de blaadjes buiten rood, bruin, oranje en geel. Ook onze klasboom kleurde helemaal herfstig en nu en dan dwarrelden de mooiste echte herfstbladeren onze klas in!
 
We werkten en speelden in onze klas met alle mooie herfstschatten die we vonden op onze wandeling in het Vrieselhof. We gingen ze tellen, meten, wegen en vergelijken op allerlei manieren! Ook bouwden we prachtige kabouterdorpjes met boomschijfjes, gingen we naar hartenlust aan de slag met plasticine en oefenden we ons dansje voor de grootouders.
Met de grootste zorg werkten we aan onze cadeautjes voor onze lieve oma’s, opa’s, bomma’s, bompa’s, moekes, vakes, bompi’s, nona’s,… Voor de vakantie maakten we herfstige doosjes en na de vakantie bakten we aan de hand van een stappenplan de lekkerste zandkoekjes (met heel veel liefde als geheime ingrediënt! ❤️)
 
Ondertussen kregen we al enkele keren de vraag naar het recept van die lekkere koekjes, dus we delen hier ons stappenplan waarmee jullie thuis nog veel samen kunnen bakken! Onze kleine grote bakkertjes zullen het zelf lezen en jullie tonen hoe het moet! 😉
Het grote-mensen-recept vinden jullie hier: https://www.leukerecepten.nl/recepten/zandkoekjes/ of hier, handig om het nog eens “samen” thuis te maken! Veel bakplezier!!

Halloween bij de kleuters

Wat een fijne afsluiter zo vlak voor de herfstvakantie.
Verkleed naar school komen in ons favoriete Halloweenkostuum! 🎃
Een betoverend Halloween toneel over Spookie die met de hulp van Heksie op zoek ging naar meer kleur. 🍂🍁🍂Een heerlijk pannenkoekenfestijn met lekkere chocomelk!Dat was weeral genieten! 😋

Herfstwandeling Vrieselhof

Wat hadden wij weer superveel geluk met zo’n lieve ouders en grootouders die met ons mee op kabouterpad wilden gaan!Ongelooflijk plezant was dat!En wat een chanceke hadden wij met zo’n mooi weer!Nogmaals een hele grote, dikke dankjewel aan onze chauffeurs en begeleiders.Doordat we de opdrachtjes van kabouter Klauter in kleine groepjes konden doen, hebben de kinderen dit rustig en tenvolle kunnen beleven!Ik ben de wandelende boomJij bent de wandelende boomIk ben de wandelende boomJij bent de wandelende boomVoeten op de grondHanden in de luchtMaak een regenboogMet een diepe zucht – HAAAA

Puzzel- en gezelschapsspelletjes

Woensdag 19 oktober ging in de kleuterschool de eerste puzzel- en gezelschapsspelletjesmiddag door. Enkele (groot-)ouders kwamen een spelletje begeleiden met hun (klein)kind en hun klasgenootjes.Wie genoot er het meest? Zij of de kleuters? Wij vonden het in elk geval heerlijk om hen samen te zien spelen en genoten stiekem mee! 😉

Dierenbezoekjes:

Laatste bezoek:

Het allerlaatste dierenbezoekje zit er alweer op.We moesten even geduld oefenen vooraleer Speedy, de schildpad aangekomen was.Maar… tussen onze boterhammetjes door werd het alsnog een onvergetelijk bezoekje!

Vierde bezoek:

Het aaibaarheidsgehalte in ons klasje kwam tot een hoogtepunt met ons vierde huisdierbezoekje. Muffin, het konijntje van Arthur, mocht vrolijk komen rondhoppen in onze kring.Wat genoot Arthur ervan dat zijn zachte vriendje even bij ons mocht zijn! Muffin vond al snel een “holletje” onder de bank waar hij veilig kon wegkruipen, maar kwam al even gauw weer tevoorschijn voor de lekkere groentjes en de lieve aaitjes die we hem mochten geven!

Derde bezoek: 

Op dinsdag 4 oktober vierden we werelddierendag.
De kleuters mochten verkleed als dier naar school komen.Eerst deden we een voorstellingsrondje alsook enkele leuke dierendansjes.Daarna kregen we bezoek van dierenarts Zoë, de mama van Milla, Flore en Rune Storms.
Zij had 2 superschattige kittens bij.  Nadat de kittens onderzocht werden, kwamen ook onze huisdierknuffels aan de beurt.  Onze kleuters gingen in de door henzelf ingerichte dierenartspraktijk bij Zoë langs waar de knuffels aan een grondig onderzoek en een uitgebreide diagnose onderworpen werden.  Daarna gingen de kleuters zelf aan de slag.Vorige week maakten we reeds afspraken a.d.h.v. telefoongesprekjes tussen de baasjes in de huishoek en de dierenartspraktijk. In hun rollenspel werden ze nu zelf dierenarts of het baasje dat op consultatie kwam met hun knuffel.
In de namiddag kwam juf Lynn langs met haar Golden Retriever Chouffe.
De vogeltjes mochten in groepjes mee op hondenwandeling.
Het werd een superleuk en zonnig dagje!

Tweede bezoek: Noodles

Week 2 van ons thema “huisdieren – de dierenartspraktijk” werd  meteen poezelig ingezet met het bezoekje van Noodles, de kat van juf Lynn.
Wat was Senn fier dat hij zijn pluizige vriend mocht voorstellen aan zijn klasgenootjes…Wat hebben de kinderen genoten van de aanwezigheid van dit lieve huisdier!

Eerste bezoek: Isabeau

Ons eerste huisdierenbezoekje was alvast een succes…Isabeau, de Golden Retriever van juf Maya kwam afgelopen vrijdag op bezoek!Wat was het genieten om:* haar vanop een afstandje te bewonderen* van dichterbij kennis te maken* haar snuit te laten snuffelen* een koekje uit de hand te laten eten of te werpen*een pootje te vragen*de zachte vacht te aaienWe kijken alvast uit naar nog meer leuke huisdierenbezoekjes…