MOS 12-13

Facebook

Zwaluwen in nesten.

Hoera! Na de aanhoudende koude kwamen de huiszwaluwen naar ‘huis’. De nesttrouwe dieren bevolkten al snel een deel van de nestjes die voor hen klaarhingen onder de dakranden van het oude schoolgebouw. Hoog tijd dus voor een woordje extra uitleg van onze ‘expertgroep zwaluwen’ aan de andere leerlingen van de school.Met de hulp van de mosjuffen maakten de groene ridders een interactieve powerpoint met beelden, filmpjes en geluidsbestanden. Vanaf nu kijken we dus met andere ogen naar deze luchtacrobaten in smoking.

Een groene ‘Sleutelschool’.

In alle klassen werd er ijverig gewerkt om de groene dromen op papier te zetten. Alle plannen werden verzameld en verenigd op één praatplan. Dit plan werd door de groene ridders toegelicht aan een delegatie van het oudercomité.

Zwaluwnesten wachten op bewoners.

Onze huiszwaluwen zijn momenteel onderweg van het verre Afrika naar onze contreien. In ‘DeSleutel’ kunnen onze gevleugelde vrienden alvast op een warm ontvangst rekenen. Alle kunstnesten hangen tijdig (13-03-13) en netjes klaar voor hun jaarlijks bezoek. De Groene Ridders van de expertgroep in kwestie hielden een oogje in het zeil en zagen dat het goed was!  Zij  konden rekenen op de technische ondersteuning van enkele vrijwilligers: hoogtewerker Tom, Peter en Kristien van Natuurpunt en papa Dave die de nog winterse kou trotseerden om al de nesten op maat te zagen en te monteren. Ontzettend veel dank! Laat de lente nu maar komen!

Groene droomschool

De groene ridders hielden een toonmoment aan de wensboom. Op deze boom plakten ze de favoriete groene ideetjes van alle leerlingen, leerkrachten, natuurouders en andere medewerkers op onze school. Alle klassen kregen een plattegrond mee.  Daarop kunnen ze de komende weken hun groene droomspeelplaats op schaal uitwerken. Eind maart verzamelen we de plannen. Wat zijn we benieuwd naar de resultaten! Wordt vervolgd…

 

 

 

Expertgroepen aan de slag (dec./jan.)

Om onze ‘groene droom’ te realiseren besloot het MOS-team om aan de slag te gaan in kleinere expertgroepjes.
Juf An, natuurouder Elke en Mosjuf Christel staan hen bij tijdens dit project. Daarbovenop zoeken we samen ook een oplossing voor de zwaluwkuikens die vorig jaar uit hun nesten vielen in de lente.

Expertgroep wensboom

Wij bedachten een leuke manier om de vergroenings-ideetjes aan iedereen te tonen. We verzamelden een hele kaft met tips en maakten reclame in alle klassen. Uit het aanbod of uit eigen ideetjes mochten alle leerjaren, natuurouders en iedereen die op onze school werkt hun top 6 kiezen. Wat verkozen werd, komt op een wensboom in de refter waar iedereen onze groene dromen kan bewonderen.
Kom je ook eens kijken?

Expertgroep grondplan

Wij dagen alle klassen uit hun groene droomschool te ontwerpen! Hoe dat zal gebeuren mogen ze zelf kiezen :
3D- 2D… dat maakt niet uit.
Wij zorgden alvast voor een leeg grondplan van onze school en bedachten hoe we deze uitdaging straks aan alle klassen zullen kenbaar maken.
Ideetjes kunnen ze bekijken op de wensboom van
onze collega-ridders, in boekjes, op sites…

Expertgroep ‘Dieren in nesten’

Vorig jaar vielen enkele zwaluwkuikentjes te pletter op onze harde speelplaats. De nesten leken niet stevig genoeg.
Vinden deze zwaluwen in de buurt wel genoeg modder om hun nesten goed in te richten?
We mailden naar Peter van ‘Natuurpunt’ en Tim van het ‘Regionaal Landschap De Voorkempen’ voor advies.
We nodigden hen uit om de situatie samen te bekijken.

Dat deden ze! Ze brachten folders mee, kunstnesten…
Onze zwaluwen kunnen inderdaad wel wat hulp gebruiken. Operatie ‘Red de zwaluw’ gaat van start!

 

 

Binnenloeren bij groene scholen

Op zaterdag 13 oktober bezochten de Groene Ridders in gezelschap van een delegatie leerkrachten, enkele natuurouders en een vertegenwoordigster van het oudercomité enkele groene scholen. Twee directeurs en een mosjuf gaven ons een uitgebreide rondleiding en heel wat tips! Met een natte jas, maar ook een hoofd vol groene dromen, reden we terug huiswaarts.

Sing for the climate

Hier vind je al onze activiteiten en info.

Vergroening

Kunnen wij de groene natuur op onze school meer plek geven?
De groene ridders bekeken een heleboel tips om onze school in een groener kleedje te stoppen.
Ze keken op van al die verschillende mogelijkheden! Ook eigen ideetjes kwamen al vlug aan bod.

Spontaan volgden de vragen :
Zou dat idee hier kunnen?
En hoe pak je dat dan aan?
Kunnen we raad aan anderen vragen?
Kunnen we dit schooljaar al groene eilandjes maken op onze school? Aan enthousiasme geen gebrek.
Met volle goesting vliegen we erin!

Facebook